Nu tackar vi 2021 och välkomnar 2022!
Så här på årets sista dag sitter jag och tittar tillbaka på mitt och hästarnas år. Det är en av sakerna och anledningarna till att jag har mitt Instagram-konto. Inte att "samla följare", utan att jag själv kan på ett enkelt sätt följa vår utveckling. Sen är det självklart otroligt roligt att det är så många som ändå följer min och hästarnas resa. Jag ska inte sticka under stolen med att jag blir väldigt glad över varje ny följare som vill vara med på resan! 

Om jag ska försöka sammanfatta året då.

Zeta (Zymmetri) 
Jag är till att börja med otroligt tacksam över att ha Felicias förtroende att få ha denna underbara individ i mitt stall ytterligare ett år. Under det här året har vi kommit riktigt nära varandra och blivit ett ekipage. Känslan att vi vet var vi har varandra är obeskrivlig. Inget jag upplevt med en häst tidigare. 
Året har inneburit ett fortsatt arbete med att utbilda och stärka upp honom inför framtida uppgifter. Han har blivit otroligt mycket starkare under det här året och när vi hittade systemet med Equibodybalance föll många bitar på plats. Han hittade sin egen balans och det gav ridningen en skjuts framåt. 

Efter sommaren kom tävlingarna igång även för oss amatörer som inte jobbar med hästar. Vi hann med att starta 4 st LB2 med som bäst 61,2 % och en 2a placering. Alla 4 starter har gett bra erfarenheter och kunskap om hur vi ska jobba vidare. Tävlingsmål inför nästa säsong är riktigt högt satt och det är att kvala till breeders i höst. Det är dock inte enbart en fråga om att vi ska lyckas kvala utan rent krasst är det också en ekonomisk fråga. Varken jag eller Felicia sitter på några ekonomiska resurser av stora mått. Vi får helt enkelt ta en sak i taget. Jag är däremot övertygad om att vi absolut har en möjlighet att kvala om allt går vägen och vi får vara friska. 

Tim (Timothy)
Han fick börja förskolan i våras och under hösten började han förskoleklass med inridning. Eftersom jag är ensam med hästarna fick det bli lite som det blev. Sambon var snäll och hjälpte mig med det allra grundläggande, men sen fick vi klara oss lite mer själva. Inte optimalt, men man får göra det bästa med det man har! 
Inridningen gick bra så när vi avslutade den i början på november hade vi även lyckats galoppera i båda varven. Nu har han vila från att ha ryttare på ryggen tills någon gång i februari eller början på mars. Han ska inte gå något 3-årstest, men ska ändå jobbas som om vi skulle starta. Givetvis med grunden att han ska få alla uppgifter serverade i sin egen takt.

Tim är en häst med massor med humör, idéer och känsla! Förstår han inte, blir han arg. Det är alltså upp till mig att se till att han förstår och inte presenterar för svåra uppgifter för snabbt. 
Han temperament gör dessutom att jag under hösten fått jobba en hel del med lydnad och kommunikation. Bara en sån enkel sak som att släppa in honom i boxen. Där ville han gärna springa över mig och ta sig själv ur grimman för att komma så fort som möjligt fram till krubban. Numera stannar han väntar tills jag tar av grimman och går en liten lov runt mig för att komma till krubban. Ibland glömmer han sig och då får han backa ut ur boxen igen för att börja om. 

Jag 
Det är inte bara hästarna som ska utvecklas för att vi ska kunna nå våra mål. Jag måste också utvecklas och bli en skickligare ryttare, något jag ständigt jobbar med. 
Eftersom jag inte har ekonomiska muskler att rida för tränare flera gånger i veckan och inte ens en gång i veckan behöver jag vara otroligt strikt och medveten om vad jag gör i sadeln. Här har två olika poddar gett mig en allt större verktygslåda att jobba med samt att jag är en analytisk person som analyserar allt jag gör och vilka reaktioner det ger hos hästen. 
Det känns knäppt att sägs det, men jag har utvecklats massor som ryttare och hästmänniska under det här året mycket tack vare Equipodden och Hästpodden. 
Equipodden har gett mig en större förståelse för min egen kropp, dess funktion och påverkan på hästen. Större förståelse för hästen biomekanik, uppbyggnad och fysiologi. Ett ämne jag skulle kunna grotta ner mig i hur mycket som helst. Equipodden har gett mig insikt i hur pass inaktiv min vänstersida är när jag rider och att jag i mångt och mycket gärna rider högervarv även I vänster varv. Det här jobbar jag på varje gång jag sitter i sadeln och det går sakta framåt! 

Hästpodden har gett mig tips om övningar som gett ett stort resultat på vår utveckling tillsammans och som jag kommet att kunna ta med mig till Tim senare. Det viktigaste är att jag har insett jag inte ska försöka påverka bakdelens placering utan att jobba mer med att placera bogen korrekt så följer bakdelen efter. Det här har gett en helt annan känsla i sadeln. Jag har fått mycket lättare att hitta gummibandskänslan från bakbenen in i handen, vilket gör att allt arbete har blivit "lättare". 

Så, vad är mina fokusområden som ryttare för 2022? 
Det jag måste bli ännu bättre på är att strama upp vänstersidan, få in vänster armbåge samt dra bak axlarna och lyfta upp min bröstkorg. Jag märker att jag gärna hamnar lite framför tyngdpunkten. Det gör att han inte kan lyfta upp framdelen och växa i manken. Jag måste bli bättre på att bjuda upp manken. 
Jag måste fortsätta att stärka upp mig själv, dvs jobba ännu mer med min boll. Slarvar alldeles för mycket med det. 

Vad är mina drömmar inför 2022? En dröm vore att hålla träningar. Jag älskar att undervisa och får ofta höra att jag är ganska pedagogisk. Men, eftersom jag inte har några tävlingsmeriter att visa upp eller är ett "namn" får det förpassas till drömmarnas box. En annan dröm är att kanske få en kompis till i stallet. Jag ska erkänna att det blir ganska ensamt att ha hästarna hemma utan att ha någon att prata med, bolla tankar och idéer med, att rida tillsammans med och att skratta ihop med. Trots det älskar jag att ha hästarna på 40 sek avstånd från hemmet. Den lyxen är jag oändligt tacksam över och tar inte för given! 

Nu tackar jag för ett bra 2021 och ser med ödmjukhet fram emot vad 2022 kan bjuda på.