Ridtur slutade med transport hem
I söndags red vi glada i hågen ut i skogen för ett dressyrpass. Då det fanns massor med energi blev det en del galopp I lätt sits istället. Han var väldigt fin att rida och inget konstigt hände. I skritten på väg hem märkte jag att han blev kortare och kortare i steget med frambenen. Kändes även lätt halt på hö framben. Testade att trava på lång tygel och då var han helt ohalt. Men i skritten återkom hältan och att han kändes ovillig att kliva på med frambenen. Satt av och gick med honom. Såg då att just höger fram var han lite ovillig att föra fram. När vi hade en dryg km hem stannade han för att kissa. Han var väldigt (!) kissnödig. Stackarn! Därefter ville han inte gå alls i princip. Så jag ringde sambon och bad honom komma med transporten. Insåg att vi tar oss inte hem för egen maskin och om han hade en allvarlig skada ville jag inte att han skulle gå. 

Ringde givetvis min vän och mentor för att rådfråga. Vi beslöt att behandla det som en korsförlamning initialt. Så in i boxen, på med rejält med täcken och total stillhet. 
Efter någon timme tog jag tempen och palperade korset men hittade ingen stelhet eller ett uns av ömhet. Ingen feber.
Kratsade hovarna och han lyfte alla hovarna helt normalt. Då tog vi bort flaggan för korsförlamning och jag tog ut honom för att kolla honom lite snabbt. Rörde sig helt normalt och ohalt. Ingen värme någonstans. Ingen svullnad.

Imorse tittade jag honom på lina innan ett ev utsläpp och han var helt normal. Ingen hälta överhuvudtaget så ut I hagen. 
Ikväll var han fortsatt ohalt så jag skrittade ut på honom. När jag borstade och fixade innan sadling hittade jag den potentiella orsaken till hans ovilja att röra frambenen och få framförallt höger; ett skavsår av sadelgjorden. Det stämmer med att han blev sämre och sämre och att det var höger fram som var värst. Nu när jag satte igång honom igen har jag bytt till min Wintecgjord som är längre, men har inte fluff. Hans vanliga gjord med fluff har blivit för kort av vilan. 
Ikväll fick han gå med fluffgjorden och det verkade vara till belåtenhet. Nu håller jag tummarna för att det var det här lilla som ställde till så mycket väsen av sig.